EMDR

Kortdurende behandeling van kinderen met angsten of na trauma

In het leven van kinderen kunnen soms dingen gebeuren die een grote impact hebben en veel indruk op hen maken. Vaak verwerken kinderen deze gebeurtenissen zelf weer en ontwikkelen ze zich verder ‘normaal’. Maar er zijn ook kinderen waarbij de gebeurtenis en de herinnering eraan niet zo makkelijk een plekje krijgt en niet vanuit zichzelf op een goede manier wordt verwerkt. Dit zijn kinderen die er last van blijven houden, wat zich uit in bijvoorbeeld:

  • onrustiger zijn of nachtmerries hebben
  • veel aan de gebeurtenis of situatie moeten denken (angstige fantasieën)
  • situaties of dingen te gaan vermijden
  • niets meer durven zonder hun ouders
  • schuldgevoelens of over-bezorgdheid om zichzelf of anderen
  • concentratieproblemen, verminderde schoolprestaties

Het kan zijn dat er een duidelijk trauma is waarna het kind de klachten laat zien, zoals het meemaken van een ongeluk, gepest zijn, mishandeling hebben gezien, verdwaald zijn geweest of bijvoorbeeld een vervelende (medische) ingreep hebben moeten ondergaan.

Maar het kan ook zijn dat het trauma of vervelende gebeurtenis niet zo eenduidig of duidelijk is en dat het kind vooral angstig is door dingen die hij of zij gehoord of gezien heeft (bang voor aanslagen, fobieën zoals hondenangst), angstig is door fantasiebeelden of is bang voor wat er “zou kunnen gebeuren” (ouders die een ongeluk krijgen, inbrekers, ziekte, om te falen/ uitgelachen te worden).

In al deze gevallen zou EMDR het kind verder kunnen helpen. Soms is een aantal sessies al voldoende om weer beter te functioneren. In andere gevallen is het een hele goede aanvulling op de behandeling en kunnen kinderen door EMDR de oefeningen en opdrachten aan hun angst niet te vermijden maar juist aan te gaan (exposure/ stappenplan).

Meer informatie over EMDR is te vinden op de site van de beroepsvereniging: www.emdr.nl hier is veel informatie te vinden.

Een voorbeeld van hoe een EMDR sessie nu in het werk gaat, is voor kinderen mooi in beeld gebracht in de volgende animatie: https://www.youtube.com/watch?v=N9zLRIWHaT4#action=share deze animatie komt ook van de website van de Vereniging EMDR Nederland.

 

rots&water

Rots en Water training

Rots en Water training Nijkerk

Intelligentietest in een nieuw Jasje: de WISC-V

Begin dit jaar is eindelijk de nieuwe versie van de meest gebruikte en bekendste intelligentietest “ de WISC” uitgekomen. …

Belonen en beloningssystemen

“Vooral heel veel belonen!” tja, dat horen ouders meestal erg vaak: wanneer ze tegen moeilijkheden aanlopen in de opvoeding …